OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Niskakivut eivät ole yksin toimistoväen ongelma – someniska voi tulla jo nuorena

Ensin ilmiö tunnettiin maailmalla nimellä text neck, tekstariniska. Vuosien varrella puhelimeen siirtyi tekstarien lisäksi mitä erilaisempia toimintoja, minkä myötä tekstariniskasta tuli tech neck eli teknologianiska. Suomessa tämä älypuhelimen aiheuttama kumara asento tunnetaan muun muassa nimillä someniska ja kännykkäniska.

Ilmiön voi nähdä kaikkialla. Puhelinta tuijotetaan kadulla, julkisissa kulkuvälineissä ja jopa työpaikan kahvitauot kuluvat katse liimaantuneena puhelimeen. Vapaa-ajan viestinnän lisäksi myös työasiat, kuten sähköpostin käyttö, on luikerrellut omaan puhelimeen.

Mistä sitten someniskassa on tarkalleen kysymys? Pitkäkestoisen puhelimen katsomisen seurauksena voi niska helposti työntyä eteen, mikä rasittaa kaularankaa ja päätä tukevia lihaksia. Pään liikuttaminen viisi senttiä eteenpäin kohdistaa 20 kilon vedon niskan ja yläselän lihaksiin.

Viiden kilon painoista päätä kannattelevia lihaksia ei ole suunniteltu pitkäaikaisten virheasentojen ylläpitämiseen. Ilmeisen niskakivun lisäksi someniska voi oireilla päänsärkynä, väsymyksenä ja jopa yläraajojen puutumisena. Toistuva ja pitkäaikainen kumara voi muokata kaularankaa sekä lihaksia pysyvästi, niin että ryhti jää virheelliseksi.

Minkä nuorena oppii…

Nuorten niska-hartiakivut ovat lisääntyneet jo kolmen vuosikymmenen ajan. Samassa kasvusuunnassa on myös lasten ja nuorten älylaitteiden käyttö. Niskakipu onkin muodostunut yleiseksi vaivaksi jo 9-12-vuotiaiden keskuudessa.

Suurin osa lapsista ei saa minkäänlaista opastusta älypuhelimen tai tabletin käytön ergonomiaan ja myös aikuisten tietämyksessä olisi parantamisen varaa. Nuorilla on myös havaittu jo kaularangan rappeumia, jotka normaalisti ilmaantuvat ikääntymisen seurauksena.

Tutkimusten mukaan käytämme 2-4 tuntia päivässä älylaitteen näyttöä katsoen, kun jo kahden tunnin päivittäinen käyttö voi aiheuttaa vahvoja kipuoireita.

Nuoret viettävät aikaa ruudun ääressä aikuisväestöä enemmän, mutta toisaalta aikuiset kestävät niskan virheasentoja nuoria heikommin. Myös aikuisten keskuudessa todetut selkäsairaudet muodostavat merkittävän kansanterveydellisen ongelman.

Tarkastele asentoasi säännöllisesti

Tuijotat tälläkin hetkellä jonkinlaista näyttöä lukiessasi tätä blogia. Kuinka korkealla näyttösi on? Karkeiden suositusten mukaan puhelinta tulisi kannatella suun korkeudella, kun taas tietokoneen näytön yläreunan tulisi olla noin silmien korkeudella.

Entä miltä ylävartalosi tuntuu? Ovatko hartiasi rentoina, selkä suorana ja lapaluut takana? Näihin kaikkiin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota säännöllisesti silloin, kun vietät pitkiä aikoja näytön edessä.

Oikean asennon uudelleen löytämiseen pätee muistisääntö, että sillä se lähtee millä se on tullutkin. Asentoa korjaavat venytykset tulee tehdä kuitenkin varoen, sillä niiden tarkoituksena on helpottaa verenkiertoa ja esimerkiksi kova painelu voi vain pahentaa jumeja.

Aloita venytys liioittelemalla kumaraa asentoa työntämällä hartiota eteen ja taivuttamalla niskaa eteenpäin, minkä jälkeen ylikorjaa ryhtisi vetämällä hartiat taakse ja nostamalla leuka kohti kattoa. Myös leuan vetäminen kaularankaa kohti aina kaksoisleuan muodostumiseen asti on nopeasti ryhtiä kaunistava venytys.

Pitkäaikaisten lihasjännitysten hoitamiseksi ja välttämiseksi kannattaa tehdä myös yksi perusteellisempi venyttely kerran päivässä. Whist selänhoidon apuvälineet auttavat laukaisemaan niska-hartiaseudun jännityksiä. Samalla tehostat kudosten verenkiertoa sekä parannat kaula- ja selkärangan liikkuvuutta ja joustavuutta. Apuväline korjaa myös asento- ja ryhtivirheitä asteittain.

Teknologia on tullut jäädäkseen

Ruutuaikaa voi koittaa vähentää esimerkiksi tietoisella laitteen käytön rajoittamisella sekä ääniviestien ja puheluiden suosimisella tekstiviestien sijaan. Monella meistä näytön tuijottaminen on jotakuinkin välttämätöntä, minkä vuoksi oireiden ennaltaehkäisyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Eteenpäin työntynyt niska voi oireilla nopeastikin, sillä jo 20 minuutin yhtäjaksoinen niskan virheasento voi aiheuttaa liikkuvuuden ja joustavuuden menetystä. Oireiden ilmaantuessa on tärkeää pitää taukoa. Voit vaikka asettaa itsellesi toistuvan muistutuksen, jonka soidessa käyt jaloittelemassa hetken. Samalla annat myös silmillesi tarvittavaa lepoa.

Erityisesti ilta-aikaan tapahtuva mobiililaitteen käyttö on usein syynä huonontuneelle unenlaadulle ja siitä aiheutuville niskakivuille. Whist ortopedinen tyyny auttaa lihaksia rentoutumaan ja poistamaan jo syntyneitä kiputiloja. Tyynyn kaksikerroksinen rakenne pitää huolen, että hyvä ja rentouttava nukkuma-asento löytyy nopeasti. Hyvä uni laskee myös stressitasoa ja parantaa vireystilaa päivän aikana, joiden tärkeys korostuu jatkuvan näyttöjen tuijottelun aikakautena.

Finate on yritys, jonka tuotevalikoimista löytyy tuotteita, jotka ennaltaehkäisevät ja hoitavat. Tavoitteenamme on pitää yllä hyvinvointia ja tarjota terveempää elämää. Tutustu tuotteisiimme täällä.

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview