Päätetyötä tehdessä koko päivä kuluu helposti istuen. Työt edistyvät vauhdilla, mutta samaan aikaan keho jäykistyy. Liiallisen istumisen sanotaan olevan tuhoisaa niin tuki- ja liikuntaelimille, kuin verenkierrolle ja aineenvaihdunnallekin. Istuessa selän välilevyt rasittuvat ja lihakset kiristyvät. Pahimmassa tapauksessa istuminen jatkuu vielä työmatkan ajan autossa ja sen jälkeen myös kotisohvalla.
Istuessa suuret lihasryhmät ikään kuin laiskottelevat. Kun lihakset eivät ole käytössä, ne kuluttavat vain vähän energiaa, mikä puolestaan heikentää aineenvaihduntaa. Tämä aiheuttaa lihomista.
Lisäksi istuminen vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin. Selän kumartuessa etukenoon, välilevyjen etureunat painuvat yhteen ja paine lisääntyy välilevyjen takaosassa puristaen nestettä välilevyjen välistä pois. Jos välilevyjen aineenvaihdunta heikentyy, voivat välilevyt ja nivelet ajan kuluessa rappeutua.
Huonossa istuma-asennossa myös selän takaosan lihakset venyvät ja heikentyvät, minkä seurauksena ne eivät enää tue selkärankaa tarpeeksi. Yksi lihasten ja jänteiden tehtävä on toimia eräänlaisina sensoreina ja venytyksen seurauksena välittää tietoa eteenpäin muuttuneesta tilanteesta. Pitkäaikainen venytys huonontaa lihasten herkkyyttä huomattavasti. Vain 10 minuutin kumarassa istuminen siirtää kuorman selän lihaksista välilevyille ja nivelsiteille.
Istu paremmin – vaihda satulatuoliin
Istumisen haitoista huolimatta työt on kuitenkin tehtävä, eikä istumisesta näin ollen pääse kokonaan eroon. Istuma-asentoon kannattaa siis kiinnittää erityishuomiota. Oikea istuma-asento on tehokas tapa ehkäistä staattisesta työasennosta aiheutuvia selkä-, niska-, ja hartiakipuja.
On olemassa monenlaisia työtuoleja, mutta satulatuoli on havaittu erityisen hyödylliseksi. Satulatuolilla istuttaessa reisien ja vartalon välinen kulma suurenee, lantio kääntyy eteenpäin ja sen myötä selkäranka siirtyy luonnolliseen asentoon. Satulatuolilla istuessa asento muuttuu siis terveellisemmäksi. Myös energiankulutus kasvaa satulatuolilla istuttaessa, sillä jalkojen ja selän lihaksien on aktivoiduttava hyvän asennon ylläpitämiseksi. Esimerkiksi Whist Fit Pilate -Sit Pilate satulatuoli mahdollistaa aktiivisen istumisen aktivoimalla keskikehon lihaksia. Samalla syvät lihakset kehittyvät, neste- ja verenkierto paranee ja ryhti kohenee.
Koska satulatuoli vaatii lihasten jatkuvaa aktivointia, se ei välttämättä sovi istujalle, jolla on erittäin huono lihaskunto. Jos ryhtiä ei jaksa pitää yllä tarpeeksi pitkään, on satulatuolissa helppo lysähtää vieläkin epäergonomisempaan asentoon kuin normaalissa tuolissa istuttaessa. Onneksi on kuitenkin olemassa myös satulatuoleja, jotka mahdollistavat selkää tukevan istumisen. Whist Fit Pro – Sit Pro on satulatuoli, jonka Pro selkänoja on suunniteltu ergonomisesti tukemaan selkää juuri oikeasta kohtaa. Istuimen kulman- ja korkeuden säädön selkänojan kulmaa ja korkeutta voidaan säätää.
Selkä rakastaa vaihtelua
Päivän mittaan kannattaa ottaa tavaksi nousta tuolista, venytellä ja vetreyttää selkää. Tutkimusten mukaan jo puolen tunnin välein tuolista nouseminen saattaa vaikuttaa positiivisesti kehon rakenteisiin sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan.
Taukojumppaan sopii erinomaisesti Whist selänhoitopaketti, jota käyttämällä voi hetkessä laukaista niskan ja selän jännitystilan sekä vapauttaa välilevyt ja hermot puristuksesta. Selkä- ja niskakaarta käyttämällä saat myös korjattua asento- ja ryhtivirheitä. Toki myös tietyt niskan alueelle suunnatut harjoitteet ja reipas happihyppely raikkaassa ulkoilmassa tekevät hyvää.
Kun lihakset voimistuvat, saattaa tehdä mieli vaihtaa selkänojallinen satulatuoli lihaksia aktivoivaan Pilate-malliin.
Älä odota, että selkä sanoo itsensä irti
Istumaergonomiaan on tärkeää kiinnittää huomiota, vaikka ei selkävaivoista juuri tällä hetkellä kärsisikään. Selkä nimittäin kärsii hiljaa, ja voi ”irtisanoutua” tehtävästään aivan yllättäen. Kaularangan ja lannerangan kulumat kehittyvät vaivihkaa, mikä aiheuttaa nivelrikko-oireita. Kun ryhti vaihtuu etukumaraksi ja lonkat jäävät koukkuun, keho kuormittuu väärällä tavalla nilkasta päälakeen saakka. Etukumarainen ryhti jää helposti päälle, ja näin istumisen noidankehä on valmis.
Suomessa tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen, joten selän hyvinvoinnin merkitystä ei todellakaan kannata aliarvioida. Istumisen lisäksi myös raskas fyysinen työ rasittaa selkää. Nykyään kuitenkin liiallinen istuminen ja kännykän tuijottaminen on yksi merkittävimmistä niska- ja selkäkipujen aiheuttajista.
Ei siis kannata odottaa, että selkää alkaa kolottaa, ennen kuin kiinnittää istumaergonomiaan huomiota, vaan pistää heti töpinäksi. Istumista voi olla vaikeaa vähentää, mutta istua voi myös selkäystävällisesti.