Kiireisen ja stressaavan päivän jälkeen nukahtaminen voi toisinaan tuntua vaikealta. Sydän tykyttää ja huolet pyörivät mielessä. Sopivaa asentoa ei tunnu löytyvän ja kroppa tuntuu kireältä. Katkonaisesti nukutun yön jälkeen herätyskellon ääni tuntuu kidutukselta, eikä uuteen päivään tekisi mieli herätä.
Univaikeuksien jatkuessa pidempään, alkavat pääkoppa ja kroppakin reistailla. Keskittymiskyky heikkenee ja liikenneonnettomuuksien sekä tapaturmien riski kasvaa. Suolaiset ja makeat ruuat alkavat maistua ja paino nousta. Sen sijaan, että tekisi mieli lähteä lenkille, tekeekin mieli jäädä sohvalle sipsipussin kanssa.
Jos uni ei tule itsestään, sitä siis kannattaa auttaa, sillä unettomuuden seuraukset voivat olla katalia.
1. Löydä sopiva unirytmi
Aikuinen tarvitsee yleensä ainakin seitsemän tuntia unta vuorokaudessa. Nukkumaanmeno iltaisin viivästyy helposti, vaikka aamulla olisikin herättävä aikaisin. Aseta itsellesi kuitenkin aikaraja nukkumaanmenon suhteen – tiedät, että ylitettyäsi tietyn kellonajan, unentarpeesi ei tule täyttymään.
Aluksi aikaisin nukkumaan meneminen saattaa tuntua vaikealta, mutta jos noudatat uutta unirytmiä ainakin kahden viikon ajan, sen noudattaminen helpottuu. Kun saat riittävästi unta. elimistö palautuu päivän rasituksista ja hermoston toiminta tasapainottuu. Huomaat tämän virkeänä olona herätessäsi uuteen päivään.
2. Opi rentoutumaan
Päivän ärsykkeistä voi olla vaikeaa irtautua illan tullen. Siksi iltaisin kannattaa oppia rentoutumaan. Esimerkiksi kuppi yrttiteetä, villasukat jalassa lempikirjaa lukien voi olla toimiva iltarituaali. Myös jokailtainen hieronta rentouttaa.
Hieronnassa voi käyttää apuvälineenä hierojaa, kuten 2D lihasrentoutuspatjaa, joka rentouttaa lihaksistoa koko kehon alueella ja lieventää tehokkaasti lihasjännitysten aiheuttamia oireita. Erityisesti paljon istumatyötä tekeville ja auton ratissa säännöllisesti aikaa viettäville hieronta on erinomainen iltarituaali, joka rentouttaa ja valmistaa kehon uneen.
Myös mieli saattaa kaivata rentoutumista. Esimerkiksi mielessä pyörivät huolet kannattaa kirjata paperille tai yrittää selvittää ne jo päivällä, jotta ne eivät seuraisi sinua sänkyyn. Kun annat mielellesi riittävän levon, voit löytää unissa aikana ongelmiisi ratkaisun.
3. Panosta sänkyyn
Vanha ja kuoppainen ei ainakaan helpota nukahtamista. Jos keho ei pääse rentouttavaan asentoon, lihakset kiristyvät, ja yö kuluu sängyssä pyörien. Sänkyä ei myöskään kannata käyttää muuhun kuin nukkumiseen niin, että mielikin tietää sänkyynmenon nukkumisen merkiksi.
Sänkyä valitessaan ei kannata olla liian nuuka, sillä hyvä sänky palvelee sinua päivittäisessä käytössä jopa yli vuosikymmenen. Valitse esimerkiksi kotimainen Whist sänky, jonka mallistosta löytyy sopiva vaihtoehto jokaiselle nukkujalle.
Lakanat kannattaa vaihtaa viikottain ja suosia erityisesti luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa ja puuvillaa. Puhtaissa, raikkaissa lakanoissa uni maittaa paremmin.
4. Unen vaikutukset näkyvät arjessa
Kun autat unta, tulet huomaamaan, kuinka uni auttaa sinua. Hyvin nukutun yön jälkeen lihakset rentoutuvat, verenpaine laskee ja hengitys rauhoittuu. Peilistä katsoo viehättävämpi ihminen. Keho korjaa verisuonia ja sydäntä. Nukkuessa myös syntyy myös uusia soluja ja hyvin levännyt keho on valmis ottamaan vastaan suuriakin haasteita. Hyvin nukkuvan kehon aineenvaihdunta toimii normaalisti, liikuntaan riittää energiaa ja terveellisen ruokavalion noudattaminen on helpompaa. Riski sairastua syöpään, diabetekseen ja muihin vakaviin sairauksiin pienenee.
”Kiitos, kun annoit minun levätä”, toteaa kehosi hyvin nukutun yön jälkeen.
Autamme sinua nukkumaan paremmin. Tutustu Whist Parempi Uni -mallistoomme.