Harva meistä nukkuu koko yön putkeen heräämättä laisinkaan, sillä yöuni koostuu viidestä erilaisesta unisyklistä. Esimerkiksi noin puolet aikuisen yöunesta on kevyttä, pinnallista unta ja vain noin neljännes yöunesta on syvää unta. On siis normaalia havahtua hetkeksi esimerkiksi ympäröiviin ääniin ja jatkaa sitten huoletta nukkumista.
Erityisen usein heräilyä tapahtuu aamuyöllä, kun syvän unen jakso on suurimmaksi osaksi nukuttu, melatoniini laskee ja kortisoli nousee. Havahtuessaan joku saattaa käydä vessassa, toinen juo lasin vettä, jonka jälkeen uni jatkuu aamun asti ilman heräilyä.
Toisinaan heräily voi kuitenkin muuttua ongelmaksi, eikä olo olekaan levännyt, vaikka olisikin maannut koko yön sängyssä. Usein yöheräilyyn liittyy jokin mieltä tai kehoa kuormittava asia. Esimerkiksi stressi, muutokset elämäntilanteessa tai kivulias sairaus voivat lisätä yöheräilyä niin, että se kasvaa arkea haittaavaksi ongelmaksi.
Heräämisongelmat ratkaistaan päivällä
Vaikka kuinka kääntäisi kylkeä sängyssä, ei ratkaisua yöheräilyyn yleensä löydy saman tien. Jos yöheräilyä tapahtuu useamman kerran yössä ja säännöllisesti, voi olla hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen.
Esimerkiksi uniapnea on yleinen sairaus, joka aiheuttaa yöheräilyä ja johon saa apua ammattilaiselta. Uniapnean taustalla usein vaikuttava ylipaino saattaa olla syynä myös moneen muuhun terveysongelmaan.
Myös vaihdevuodet, muut hormonaaliset muutokset sekä masennus voivat aiheuttaa yöheräilyä ja ainoa ratkaisu on hoitaa sairas yöheräilyn taustalla.
Panosta uniergonomiaan
Joskus yöheräilyn syy löytyy sängystä. Jos patja on liian kova tai liian pehmeä, eikä tyyny tue niskaa tarpeeksi, keho puutuu nopeasti, mistä seuraa herääminen kesken unien. Jos ei löydä sopivaa asentoa, on kehon vaikea rentoutua, eikä nukahtaminen enää onnistu.
Jokainen keho on erilainen ja vaatii omanlaisensa tuen. Vartalo myös muuttuu vuosien kuluessa, kun lihomista ja laihtumista tapahtuu. Vuosia sitten hankittu patja ei näin ollen välttämättä enää tue kehoa riittävästi, vaan on on painunut ”kuopalle”.
Uniergonomiaan panostaminen on helppo ja nopea ratkaisu yöheräilyyn, jos taustalta ei löydy muita terveydellisiä syitä. Kotimaiset Whist sängyt valmistetaan Kainuussa ja sänkyjen laadukas pussijousitus mahdollistaa useita eri jäykkyyksiä. Sopiva sänky valitaan asiantuntijan ohjauksella, jolloin varmistetaan paras mahdollinen uniergonomia.
Opettele rentoutumaan
Nykyään moni elää jatkuvassa ylivireystilassa ja rentoutuminen on yölläkin vaikeaa. Yöunesta havahtuva etsii nopeasti käteensä älypuhelimen ja alkaa lukemaan unen aikana saapuneita uutisia. Samaan aikaan oman elämän huolet saattavat pyöriä mielessä.
Jotta osaisi rentoutua yöllä, on tärkeää oppia vetämään rajoja itselleen. Esimerkiksi älypuhelimen käyttö kannattaa lopettaa jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ja jättää puhelin makuuhuoneen ulkopuolelle.
On tärkeää myös osata käyttää valveillaoloaika oikein. Liikkuminen raikkaassa ulkoilmassa, monipuolinen ruokavalio, lihaskuntoharjoittelu sekä sosiaaliset kohtaamiset väsyttävät kehoa ja mieltä sopivasti, minkä jälkeen rentoutuminen on yöllä helpompaa.
Omat pienet rituaalit, kuten iltatee, hieronta, meditaatio tai saunassa käynti auttavat levollisen olotilan saavuttamisessa, mikä auttaa nukkumaan läpi yön.
Ihminen on kokonaisuus, eikä ratkaisu yöheräilyyn löydy aina hetkessä. Onkin tärkeää hyväksyä itsensä ja olla itselleen armollinen. Kun oman elämän palapelin palaset ovat paikoillaan, myös unenlaatu paranee.
Autamme sinua nukkumaan paremmin. Tutustu Whist Parempi Uni -mallistoomme.