OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Huolehdi uniergonomiasta ja päästä kehosi lomalle

Kuvittele tilanne, jossa heräät yöunilta tuntematta sitä tuttua kankeutta ja jännitystä kehossasi. Tuntuuko kuin olisit juuri palannut rentouttavalta lomamatkalta? 

Kehollesi yöunet todellakin voivat olla säännöllinen äkkilähtö etelään, joka nollaa päivän rasitukset ja uudistaa solut. Valitettavan monelle yöllinen lepo tarjoaa kuitenkin samanlaisen olotilan kuin seitsemän tunnin matka ahtaassa linja-autossa: lihaksia kolottaa, päätä särkee ja olo on kaikin puolin kehno.  

Kun olo on kehno jo heti aamusta, lihasjumit ja päänsärky todennäköisesti johtuvat huonosta uniergonomiasta – mutta sen voi onneksi korjata. Tässä muutamia vinkkejä siihen, kuinka parannat uniergonomiaa ja päästät kehosi rentouttavalle lomamatkalle joka yö!

1. Valitse juuri sinun kehollesi sopiva patja 

Patjan tehtävä on tukea kehoa niin, että se löytää luonnollisesti rentouttavimman asennon. Jos patja painuu kuopalle, on liian kova tai liian pehmeä, kuluu yö kylkeä käännellen, eikä syvään uneen vaipuminen onnistu. 

Myös vuosikausia sitten hankittu laadukas patja voi menettää ajan kuluessa muotonsa, minkä vuoksi se ei ehkä enää tarjoa samanlaista lepoa kuin ennen. 

Whist Parempi Uni -sänkymalliston sängyt valmistetaan jokaiselle asiakkaalle tilauksesta ja näin voidaan valita juuri oikean kokoinen ja sopivan jämäkkä patja. Jos jaat sänkysi jonkun toisen kanssa, myös nukkujien erilaiset tarpeet voidaan ottaa huomioon.  

Esimerkiksi Whist säätösänky tarjoaa loistavat puitteet sängyssä rentoutujalle. Sen jäykkyys on valittavissa nukkujan tarpeiden mukaan ja niin päätä kuin jalkojakin saa nostettua mukavasti vain nappia painamalla. Näin vaikkapa aamun lehden voi huoletta jäädä lukemaan sänkyyn niin, ettei niskan ja hartiaseudun lihaksiin kohdistu lainkaan jännitystä.

2. Panosta oikean kokoiseen tyynyyn

Uniergonomian ylläpitämisessä hyvällä tyynyllä on yhtä tärkeä rooli kuin patjalla. Valitse tyyny, joka tukee päätä ja niskaa niin, että selkäranka pysyy luonnollisessa asennossa, eikä esimerkiksi väänny mutkalle. Tyynyn valintaan vaikuttaa nukkujan koon lisäksi myös nukkuma-asento. 

Kylkinukkuja tarvitsee tukevamman ja korkeamman tyynyn, sillä kylkiasennossa nukkuessa kaularanka on selkärangan jatkeena. Koko rankalinjan tulisi olla suora, jolloin nikamiin ei tule kiertoa. Selinnukkuja puolestaan tarvitsee matalamman tyynyn, mutta sellaisen, joka pitää pään suorassa. 

Koska tyynyt uppoavat patjaan eri tavoin, olisi tyynyn korkeuden hyvä olla säädettävissä. Whist Ortopedinen vesityyny on valmistettu pehmeästä Du Pont -vanusta ja siinä on vesisäiliö. Kennostorakenteen ansiosta tyyny on muokattavissa käyttäjälleen sopivaksi, niin lapsille kuin hento- tai rotevarakenteisille aikuisille. Vesi- ja vanumäärän säädeltävyys mahdollistavat jokaiselle nukkujalle sopivan tyynyn.

3. Pidä peti raikkaana

Vuosien kuluessa patja, petivaatteet ja tyyny keräävät itseensä kosteutta, bakteereja ja pölyä. Tunkkaisessa sängyssä nukkuja saa myös itselleen tunkkaisen olon. Patja kannattaa sen vuoksi suojata helposti pestävällä petauspatjalla. Myös petivaatteet ja tyyny kannattaa pestä säännöllisesti. Uuteen patja kannattaa vaihtaa noin kymmenen vuoden välein, tyyny jopa kahden vuoden välein. 

Aamuisin ei kannata kiirehtiä petaamaan sänkyä, vaan tuulettaa makuuhuone ja antaa kosteuden haihtua patjasta. Viikkosiivouksen yhteydessä kannattaa silloin tällöin käydä läpi myös sänky niin, etteivät pölypunkit jää häiritsemään yöunia. 

Puhtaan pedin lisäksi on hyvä huolehtia myös makuuhuoneen siisteydestä ja raikkaudesta. Karsi makuuhuoneesta turhat koriste-esineet, pölyiset kirjapinot ja vaatekasat, niin henki kulkee paremmin, eivätkä ajatukset karkaile kohti tekemättömiä asioita. 

Sitkeistä lihasjumeista siis todellakin voi päästä eroon panostamalla oikeanlaiseen uniergonomiaan. Koska vaikka mitä tapahtuisi, jokainen päivä alkaa ja päättyy samaan aina paikkaan: sänkyyn. 

Finate on yritys, jonka tuotevalikoimista löytyy tuotteita, jotka ennaltaehkäisevät ja hoitavat. Tavoitteenamme on pitää yllä hyvinvointia ja tarjota terveempää elämää. Tutustu tuotteisiimme täällä.

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview