OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Loma on palautumista varten – viisi vinkkiä rentouttavaan lomaan

Kesäloma-aika on taas täällä, mikä antaa mahdollisuuden irtautua hetkeksi arjen oravanpyörästä ja ladata akut ennen kiireistä syksyä. Paitsi fyysisestä työkuormituksesta, myös aivotyöstä pitää voida levätä. Jos ihmisen elämässä ei ole selkeitä palauttavia jaksoja, työstä on vaikea suoriutua ja riski sairastua kasvaa. Lomailuun kannattaa siis suhtautua rennon vakavasti.

1. Älä täytä kalenteria velvollisuuksilla

Lomalla on lupa elää spontaanisti. Voit huoletta maata koko päivän riippukeinussa lempikirjaasi selaillen, jättää hiukset kampaamatta ja käydä virkistävällä yöpulahduksella järvessä. Lomalla kannattaa välttää kalenterin käyttöä kokonaan ja tehdä vain sitä, mitä huvittaa. 

Suunnitelmia kannattaa tehdä, jos ne tuottavat iloa ja jos niihin suhtautuu tarpeeksi rennosti. Viime vuodet ovat opettaneet, että esimerkiksi pitkään suunniteltu kaukomatka voi peruuntua yllättäen pelkän nuhan takia. Ei siis kannata ajatella, että jos suunnitelmat menevät mönkään, myös loma on pilalla. Päin vastoin, lomalla on mahdollisuus elää hetkessä.

2. Nuku riittävästi

Loma on lepoa varten, ja nukkuminen on paras tapa antaa kuormittuneiden aivojen ja kehon levätä. Jopa 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu nimenomaan unen aikana. Anna siis kehosi rentoutua lomalla kokonaisvaltaisesti ja korjaa vuoden aikana kertynyt univaje nukkumalla riittävästi. 

Hyvin nukutun yön jälkeen iho saa tervettä hehkua vilkastuneen pintaverenkierron ja unen aikana syntyvän kollageenin ansiosta. Verenkierto kuljettaa ravinteita ja vitamiineja myös hiusten juuriin tehden niistä terveemmät. Lisäksi uni tasapainottaa nälkää sääteleviä hormoneja ja tukee näin painonhallintaa. Unen aikana stressitaso laskee. 

Jos tuntuu, että lomasta huolimatta nukkuminen on haasteellista, voi sängyn vaihto olla paikallaan. Kotimainen Whist Parempi Uni –sänkymallisto on valmistettu Kainuussa ja voit muokata vaihtoehdoista juuri sinulle sopivan kokonaisuuden. Jokainen sänky räätälöidään sinulle sopivaksi ja se tuodaan sinulle valmiiksi koottuna. Viemme myös vanhan sänkysi pois. Loman jälkeen arki maistuu paremmalta, kun työpäivän päätteeksi pääsee palautumaan hyvin.

3. Helli kehoa liikkumalla

Loma on pitkä aika olla liikkumatta. Älä siis jää sohvaperunaksi, vaan ota ilo irti kesästä liikkuen. Iltauinti järvessä on ihana lomarutiini, samoin kuin pyöräretki torille tuoreita mansikoita ostamaan. Myös pihatöissä tulee liikuttua ihan huomaamatta.

Lomalla on myös mahdollisuus kokeilla uusia liikuntamuotoja: mitä jos osallistuisit ratsastusleirille? Tai kävisit kiipeilemässä? Ehkäpä SUP-lautailu tai vesijuoksu onkin sinun juttusi? Keho nauttii, kun pääsee välillä kokeilemaan uusia asentoja ja aktivoimaan jokaisen lihaksen (myös naurulihakset tulevat uusia lajeja kokeillessa käyttöön!)

Yllätykselliset liikkeet, joihin keho ei ole tottunut, auttavat rakentamaan uusia hermoyhteyksiä ja näin sulattavat tuttuja kaavoja liikkua ja liikuttaa kehoa. Siitä keho todella nauttii.

4. Sammuta puhelin

Arki on yhtä ruudun tuijottelua, joten loma on oivallinen hetki pitää tauko myös erilaisten vempaimien käytöstä. Vaikka puhelimella tekisikin kaikkea muuta kuin työasioita, ruutu täyttyy jatkuvasti erilaisista ilmoituksista, jotka eivät anna mielelle hetkeäkään rauhaa. 

Jätä lomalla puhelin käyttöön vain äänikirjojen tai musiikin kuuntelua varten, tai soita maratonpuhelu hyvälle ystävälle. Samalla voit rentoutua esimerkiksi 2D lihasrentoutuspatjalla, joka rentouttaa koko kehon lihaksistoa ja lieventää tehokkaasti lihasjännitysten aiheuttamia oireita. 

Mitä vähemmän käytät puhelinta, tablettia ja tietokonetta lomalla, sitä rentoutuneempana palaat takaisin arkeen.

5. Vietä aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa

Lomalla on kerrankin aikaa viettää aikaa oman perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Työpaikalle muodostuu usein omanlaisensa yhteisö, johon sulautuu, mutta lomalla tekee hyvää päästä keskustelemaan jostain aivan muusta itselle tärkeiden ihmisten kanssa. Voi olla mieltä avartavaa vaihtaa ajatuksia itseään 20 vuotta nuoremman sukulaispojan kanssa tai muistella vanhoja aikoja lapsuudenystävän kanssa. 

Oman perheen kanssa voi kerrankin nauttia yhteisistä kiireettömistä aamupala- ja iltapalahetkistä, pelata lautapelejä ja haaveilla tulevaisuudesta. Kun on edes lomalla ehtinyt pysähtyä ja antaa aikaa läheisilleen, tuntuu arjen minuuttiaikatauluun paluu hieman helpommalta. 

Lomaa ei todellakaan kannata jättää pitämättä. 

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview