Hyvin nukutun yön jälkeen olo on miellyttävä. Riittävä lepo parantaa niin fyysistä hyvinvointia kuin henkistä jaksamista. Nukkuminen onkin kaikkien aikojen tärkein ja mukavin terveysteko. Tässä arvokkaita vinkkejä parempaan uneen.
1. Panosta hyvään patjaan
Laadukas patja muotoilee kehoa olematta liian kova tai liian pehmeä. Näin lihakset pääsevät rentoutumaan, eikä koko yötä tarvitse viettää kyljeltä toiselle kääntyen. Jokainen keho on erilainen, joten patja olisi hyvä räätälöidä omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi laadukas Whist® ergonominen petauspatja luo edellytykset hyvälle unelle.
2. Sammuta älylaitteet
Ota tavaksi jättää älylaitteet makuuhuoneen ulkopuolelle. Sininen valo on valotyypeistä häikäisevin ja pakottaa silmiä tarkentamaan voimakkaammin. Tietokoneen, älylaitteiden ja television valo on kuitenkin valitettavasti juuri sinistä valoa, jolle altistuminen ilta-aikaan voi vaikeuttaa nukahtamista. Kokeile siis vaihtaa älylaitteet kirjaan pari tuntia ennen nukkumaanmenoa – nukahdat nopeammin ja unenlaatusi kohenee.
3. Pidä kiinni rytmistä
Epäsäännöllinen päivärytmi voi vaikeuttaa nukahtamista. Kun menet joka päivä nukkumaan suurin piirtein samaan aikaan, sisäinen kellosi tahdistuu oikein ja saat nopeammin unen päästä kiinni.
4. Järjestä itsellesi iltarituaali
Aktiivisen päivän jälkeen voi olla vaikeaa rentoutua, mutta iltarituaalin myötä keho sekä mieli tietävät, että on aika rauhoittua. Iltarituaaliin voi kuulua vaikkapa kupillinen yrttiteetä, meditaatiohetki tai jalkahieronta.
5. Syö hiilihydraattipitoinen iltapala
Jos sinulla on tapana syödä illallinen kovin aikaisin, on ennen nukkumaanmenoa hyvä ottaa vielä pieni hiilihydraattipitoinen iltapala. Esimerkiksi hedelmä tai pala täysjyväleipää ennen nukkumaanmenoa on sopivan kevyt iltapala, joka auttaa nukkumaan paremmin.
6. Älä käytä alkoholia unilääkkeenä
Alkoholin juominen vähentää REM-univaihetta, eli unen vaihetta, jossa näemme unia. REM-unen aikana aivot käsittelevät ja tallentavat opittuja taitoja sekä vahvistavat muistia. Liian vähäinen REM-uni voi aiheuttaa väsymystä, ärtyneisyyttä, masennusta ja muistivaikeuksia.
7. Urheile ja liiku
Liikunta auttaa purkamaan päivän aikana syntynyttä kohonnutta valmiustilaa eli sympaattisen hermoston aktivoitumista. Voit käydä vaikkapa lenkillä tai kuntosalilla työpäivän jälkeen, mutta muista, ettet ajoita liikuntaa liian myöhäiseen iltaan, koska se voi vaikeuttaa nukahtamista.
8. Kokeile lämpimiä sukkia
Kun pidät jalat lämpiminä, uni tulee nopeammin. Lämpimät sukat lisäävät jalkojen pintaverenkiertoa ja laskevat elimistön sisäistä lämpötilaa. Tämän seurauksena tulet uneliaammaksi ja nukahdat helpommin.
9. Hanki tukeva tyyny
Hyvä tyyny on vähintäänkin yhtä tärkeä kuin hyvä patja. Vääränlainen tyyny aiheuttaa nimittäin niskakipuja ja voi pilata yöunet. Sopiva tyyny valitaan nukkuma-asennon mukaan – kyljellään nukkuva tarvitsee erilaisen tyynyn kuin selällään nukkuva. Säädettävä Whist® Ortopedinen vesityyny vähentää niska-hartiaseudun lihasjännityksiä ja mahdollistaa juuri sinulle sopivan tyynyn, joka tukee jokaisessa nukkuma-asennossa.
10. Pidä huolta itsestäsi
Kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää myös nukkumisen kannalta. Muista pitää huolta itsestäsi: syö monipuolisesti, huolehdi perhe- ja ystävyyssuhteistasi ja kuuntele kehoasi. Kun elämäsi on tasapainossa, et vietä öitäsi murehtien, vaan vaivut öisin syvään ja levolliseen uneen, joka auttaa sinua heräämään uuteen päivään uteliaana ja energisenä.