OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Pätkiikö? Se voi johtua huonosta aivoergonomiasta

Perinteisestä fyysisestä työergonomiasta on huolehdittu työpaikoilla jo vuosikymmenien ajan. Aivoergonomiaan ei kiinnitetä läheskään samalla tavalla huomiota, vaikka syytä olisi. Aivoergonomialla pyritään puuttumaan kognitiivisiin haasteisiin eli ajattelun, muistin ja keskittymiskyvyn kuormittumiseen.

Työpäivän aikana aivosi viestivät aivoergonomian puutteista eli muistin kuormitustilasta esimerkiksi seuraavin tavoin:

  • Teet yhä enemmän virheitä ja työn jälkesi on epätarkkaa
  • Hukkaat olennaista tietoa ja unohtelet asioita
  • Toiminta niin sanotusti takkuaa ja tunnet olosi turhautuneeksi

Nykytyön aivokuormitus on erityisen suurta. Tiedonkäsittelyn määrä on moninkertaistunut ja lähes kaikki käyttävät työssään useita tietoteknisiä laitteita. Sähköpostit kilahtelevat postilaatikkoon ja kokousmuistutukset ponnahtavat esiin tuon tuostakin. Samanaikaisesti kirjoitetaan muistiota, seurataan sähköpostia ja vastataan puhelimeen.

Edellä kuvattu multitaskaaminen, eli usean asian työstäminen limittäin, on myrkkyä aivoille. Kun hyppii jatkuvasti asiasta toiseen, muisti ei pysy perässä. Samat asiat täytyy opetella yhä uudelleen, mikä on sekä tehotonta että stressaavaa.

Tauot tukevat aivoergonomiaa

Tauot ovat tärkeitä palautumisen keitaita työpäivän keskellä. Taukoja pitäisi myös etätyössä muistaa pitää tarpeeksi usein. Myös niiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Yhä useampi käyttää päivän vähäiset lepohetketkin uutisten lukemiseen, tviittailuun, videoiden tai kuvien katseluun, jolloin päivän informaatiotulva on tauoton.

Ota hetki aikaa itsellesi esimerkiksi vaativan työtehtävän jälkeen seuraavien vinkkien avulla:

  • Laske puhelin kädestäsi, sulje silmät ja hengittele rauhassa muutama minuutti.
  • Etätyöpäivänä muista nousta välillä ylös ruudun äärestä ja laita esimerkiksi pyykkikone pyörimään.
  • Vaihtoehtoisesti voit vaikka kävellä korttelin ympäri raikkaassa ulkoilmassa.

Tällaiset minitauot antavat tilaa rauhoittavalle hermostolle. Syke ja hengitys rauhoittuvat, verenpaine ja stressitaso laskevat. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa. Etätyön fyysisin rasituksiin auttaa perinteisen työergonomian ohella myös liikunta ja esimerkiksi ammattihierojan palvelut.

Hyvä uniergonomia vähentää aivojen kuormitusta

Etätyöskentelyn lisääntyminen on nostanut aivoergonomian merkityksen uusiin sfääreihin. Moni on jatkuvasti tavoitettavissa ja kyttää sähköposteja iltaisinkin. Aamulla väsyttää ja sama mankeli toistuu päivästä toiseen.

Levon merkitys korostuu, kun työt luikertelevat myös vapaa-ajalle. Taukojen ohella laadukas uni on harmillisen usein se, josta tingitään ensimmäisenä, kun päivät täyttyvät. Unen merkitystä ei kuitenkaan voi ylikorostaa. Aivoergonomian osalta laadukas uni on avaintekijä.

Yöllä aivosi ja muistisi kahlaavat päivän informaatiotulvassa ja yrittävät poimia sieltä ne tärkeät asiat, jotka pitäisi muistaa huomennakin. Aivosi myös yhdistelevät yön aikana löytyneitä muistipelin palasia toisiinsa ja aamulla sinulla voi olla ratkaisu pohtimaasi ongelmaan. Jos unet jäävät huonolaatuisiksi ja lyhyiksi, yhdistely saattaa jäädä kokonaan tekemättä. 

Kuinka unen laatua sitten saa parannettua? Tauot päivän aikana laskevat stressitasoa ja auttavat rauhoittumaan illalla. Hyvä patja on kuitenkin tärkein yksittäinen unen laatuun vaikuttava ulkoinen tekijä. Hyvä uniergonomia tukee siis paitsi fyysistä hyvinvointia myös aivoergonomiaa.

Kadonnutta unen laatua voit lähteä etsimään tutustumalla uniergonomiaa tukeviin ergonomisiin petauspatjoihimme.

Ota yhteyttä tänään
Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview