Uni on terveydellemme välttämätöntä. Hyvä uni vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen ja siten koko elämänlaatuun. Unta on saatava riittävästi ja unen on oltava laadukasta ja rentouttavaa.
Unen aikana elimistömme korjaa ja rakentaa itseään ja palautuu päivän aikaisista rasituksista. Kehomme tarvitsee unta solujen uusiutumiseen, kuona-aineiden poistamiseen ja hivenaineiden kuljettamiseen. Hyvä uni on tutkimusten mukaan välttämätöntä myös henkiselle suorituskyvylle, uusien asioiden oppimiselle, muistille ja mielenterveydelle.
Unen määrään ja laatuun kannattaa siis panostaa. Unen määrään vaikutetaan tietysti menemällä ajoissa nukkumaan, mutta miten parantaa unen laatua? Säännöllisillä elämäntavoilla, riittävällä liikunnalla ja hyvillä ruoka- ja juomavalinnoilla on kaikilla vaikutuksensa, ja makuuhuone kannattaa rauhoittaa nukkumiselle. Juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata katsoa televisiota ja kännykkää ei kannata ottaa mukaan sänkyyn. Raitis ilma ja astetta paria muuta huoneistoa alhaisempi lämpötila antavat hyvät edellytykset nukkumiseen. Tärkein yksittäinen unen laatuun vaikuttava tekijä on kuitenkin uniergonomia.
Miten patja ja tyyny vaikuttavat unen laatuun
Uniergonomia tarkoittaa fysiologisesti ja ergonomisesti oikeanlaista nukkuma-asentoa, jossa selkäranka on oikeassa asennossa, hengitystiet avoimina ja kehoon kohdistuva pintapaine pysyy tasaisena. Uniergonomiaan voidaan parhaiten vaikuttaa valitsemalla oikeanlainen patja ja tyyny.
Jos patja on vanha ja kulunut, liian pehmeä tai kova, ohjaa se kehoa virheasentoon ja saa aikaan jännityksiä. Huono patja ja tyyny ovat usein osasyinä selkä- ja niskakipuihin ja muihin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Ne voivat pahentaa oireita ja jopa aiheuttaa niitä. Epäsopiva patja ja tyyny vaikuttavat nukkumiseen ja aiheuttavat unihäiriöitä, joista yleisin on unettomuus.
Unettomuus ja muut unihäiriöt ovat suomalaisten kansansairauksia
Jopa joka viides suomalainen kärsii pitkäaikaisesta unihäiriöstä. Unihäiriössä ei välttämättä pääoireena ole nukkuminen, vaan päiväaikainen vireystilan ja toimintakyvyn heikkeneminen. Yleisin unihäiriö on unettomuus, jossa joko nukahtaminen tai unessa pysyminen on vaikeaa. Usein unettomuuteen liittyy ongelmista molemmat.
Pitkään jatkuneena unettomuus aiheuttaa ärtyneisyyttä ja muistiongelmia. Tarkkavaisuus heikkenee ja reaktionopeus hidastuu lisäten onnettomuusriskiä liikenteessä. Krooninen univaje vaikuttaa koko elimistöön, ja siitä kärsivillä ihmisillä on havaittu painon nousua, aikuisiän diabeteksen kehittymistä, metabolista oireyhtymää ja sydän- ja verisuonisairauksien riskien lisääntymistä.
Hyvä patja ja tyyny tukevat selkärankaa ja viimeistelevät nukkuma-asennon
Selän aamuisen jäykkyyden aiheuttajana voi olla lihasten ja nivelsiteiden jännitys tai venytys. Hyvä patja myötäilee kehon kaaria, tukee vyötäröä ja ristiselkää ja joustaa oikeista kohdista, ja selkäranka ja nivelet pääsevät lepäämään luonnollisissa asennoissaan. Hyvä patja myös muotoutuu nopeasti uudelleen asentoa vaihdettaessa ja luo tasaisen ja miellyttävän, puutumista ehkäisevän pintapaineen koko keholle. Jo kulunutta runkopatjaa voidaan tehokkaasti korjata hyvällä, riittävän paksulla petauspatjalla.
Hyvä tyyny tukee niskaa ja antaa päälle luonnollisen, rennon asennon, joka ei aiheuta kaulan alueelle lihasjännityksiä. Vääränlainen tyyny häiritsee unta ja voi pahentaa unettomuutta.
Niin patjan kuin tyynynkin on oltava hengittäviä – ne eivät saa hiostaa ja niiden pitää hylkiä kosteutta riittävästi. Hyvät sänkyvaatteet ovat myös helppoja pestä ja puhdistaa, allergiaystävällisiä ja pölyä hylkiviä.
Valikoimistamme löytyy erinomaisia tuotteita, joista voi olla apua parempaan uneen.