OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Pysy trendien aallonharjalla ja nuku hyvin

Tiesitkö, että uni on yksi vuoden 2024 tärkeimmistä hyvinvointitrendeistä? Vaikka uni onkin ollut aina yksi ihmisen perustarpeista, olemme heränneet unenpuutteen seurauksiin vasta viime vuosina, kun arkemme on täyttynyt on yhä enemmän erilaisten ruutujen tuijottamisella. 

Ruuduista säteilevä sininen valo sekoittaa sisäistä kelloamme ja häiritsee melatoniinin tuotantoa, jolloin unen määrä vähenee ja laatu heikentyy. Vaikka sängyssä vietetty aika siis pysyisikin samana, uni ei enää tarjoa kehollemme ja aivoillemme riittävää lepoa. Tällä on huomattu olevan vakavia seurauksia terveydelle.

Esimerkiksi lokakuussa 2023 laadittu amerikkalaistutkimus naisten unesta osoittaa, että nukkumaanmenoajan myöhäistäminen vain 90 minuutilla vahingoittaa verisuonten seinämiä. Toinen yhdysvaltalaistutkimus puolestaan osoitti, että myöhään nukkumaan menevillä ja myöhään heräävillä ihmisillä oli epäterveellisemmät elämäntavat ja suurempi riski sairastua diabetekseen, kuin kuin aamuvirkuilla ja aikaisin nukkumaan menevillä.

Nukahtamisen helpottamiseksi, unen määrän seuraamiseksi ja unenlaadun parantamiseksi kehitetään jatkuvasti uusia innovaatioita ja hyvän unen perässä matkustetaan maailman ääriin erilaisille meditaatio- ja unimatkoille. 

Aloita perusasioista

Vaikka nukkumisen helpottamiseksi keksitäänkin jatkuvasti uusia innovaatioita, olisi ensimmäiseksi hyvä tarkistaa, että perusasiat ovat kunnossa. Jos sinulla siis on univaikeuksia, pysähdy hetkeksi. Mieti, millaisella ruualla ravitset kehoasi. Onko ruokavaliosi tarpeeksi monipuolinen? Sorrutko herkuttelemaan liian usein? Miten paljon käytät suolaa? 

Lisää kasviksia ruokavalioosi ja korjaa ateriarytmisi. Syö säännöllisesti ravitsevia välipaloja, vältä alkoholinjuontia ja liian rasvaista ruokaa. Arjen kiireissä terveellisestä ruokavaliosta huolehtiminen voi olla aluksi haastavaa, mutta ruokien valmistaminen etukäteen auttaa.

Monipuolinen ruokavalio tukee hyvää unta, sillä kun syömme paremmin, jaksamme myös liikkua enemmän. Säännöllinen liikunta raittiissa ulkoilmassa väsyttää mukavasti kehoa ja mieltä, mikä helpottaa unensaantia. Myös raskaampi voimaharjoittelu on suositeltavaa.

Terveellinen ruokavalio, liikunta ja uni ovat terveyden kulmakiviä, jotka vaikuttavat kaikki toisiinsa. Huonosti nukkuminen lisää ylensyömistä, eikä väsyneenä jaksa lähteä ulos reippailemaan. Ruudun ääressä vietetyn työpäivän jälkeen tekee vain mieli käpertyä sohvannurkkaan syömään sipsejä. Ja kun sama toistuu useamman kerran viikossa, olemme oravanpyörässä, josta pois hyppääminen tuntuu aina vain vaikeammalta. 

Lähde unimatkalle makuuhuoneeseen

Elintapojen korjaamisen ohella myös unirytmin ylläpitäminen on tärkeää. Elimistömme tottuu tiettyyn unirytmiin melko nopeasti, joten nukkumaanmenoajan aikaistaminen vaatii usein vain hetken totuttelua. 

Jos makuuhuone kuitenkin on täynnä tavaraa ja pölyisiä kirjoja, eikä sänkyä ole pedattu, ei makuulle käyminen välttämättä houkuttele. Siksi myös sänkyyn ja makuuhuoneen viihtyvyyteen kannattaa panostaa. 

Oletko huomannut, kuinka ylellisiltä hotellisängyt tuntuvat? Jämäkkä, korkea sänky, laadukkaat lakanat ja pelkistetty sisustus auttavat nukkumaan paremmin hotellissa, joten miksi ne eivät auttaisi nukkumaan myös kotona? 

Kaikenlaiset pölyä keräävät turhat tavarat ja tekstiilit kannattaa viedä pois makuuhuoneesta. Sänky on hyvä vaihtaa, jos se ei enää tunnu tukevalta. Oman kotimaisen Whist Parempi Uni -sänkymallistomme sängyt räätälöidään asiakkaan henkilökohtaisten tarpeiden perusteella. Leveämpi ja korkeampi sänky, jossa on esimerkiksi hierontaominaisuus ja led-valot, tekee yöpuulle menosta aavistuksen houkuttelevampaa joka ilta. 

Hengitä ja rentoudu

Ruutuajan rajoittaminen noin kahteen tuntiin päivässä lienee työssäkäyvälle ihmiselle mahdottomuus. Sinisen valon säteilyannostusta voi kuitenkin yrittää pienentää esimerkiksi tummentamalla älylaitteiden kirkkautta. Laitteiden aiheuttamaa unihaittaa voi myös yrittää rajoittaa niin, että lopettaa niiden käytön noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ja jättää ne makuuhuoneen ulkopuolelle.

Sen lisäksi, että sininen valo vaikeuttaa unensaantiamme, myös jatkuvat notifikaatiot, uutiset sekä viestit häiritsevät mieltämme. Jos puhelin on koko ajan käden ulottuvilla, on vaikeaa vastustaa kiusausta huomatessaan ruudun välähtävän pimeässä. 

Kun älylaitteiden tarjoama viriketulvaa ei ole enää saatavilla, on meidän löydettävä muita tapoja rentoutua. Esimerkiksi kirjan lukeminen tai musiikin kuunteleminen sängyssä voi rentouttaa. Myös venyttely tai hieronta useimmiten auttavat. Hierontaan voi ottaa avuksi jonkin apuvälineen. Esimerkiksi 2D Lihasrentoutuspatja rentouttaa lihaksistoa koko kehon alueella ja lieventää tehokkaasti lihasjännitysten aiheuttamia oireita. Isojen pintalihasten rentoutuessa myös syvempien pikkulihasten kiputilat helpottavat. 

Jos arjen kiireet eivät tunnu jättävän mieltä rauhaan, kannattaa kokeilla meditaatiota. Sen avulla rauhoitat mielesi ja nautit paremmasta unesta. Meditaatioharjoituksen voi tehdä vaikka joka ilta omassa makuuhuoneessa, juuri ennen nukkumaanmenoa. 

Anna unen tulla

Uni on sisäänrakennettu ominaisuus, joka kyllä tulee, kun annamme sille mahdollisuuden. Jos vain keskityt kaikkeen muuhun, kuin nukkumiseen, ei uni ehdi tulla. Voimme yrittää houkutella unta luoksemme monenlaisilla laitteilla ja innovaatioilla, mutta suurin este hyvälle unelle olet sinä. 

Laita siis myös uni tänä vuonna kalenteriin. Pikatreeni onnistuu vaikka vartissa, eikä ateriointikaan vie paljoa aikaa, mutta unelle pitää varata ainakin kahdeksan tuntia vuorokaudesta. 

Vihdoin sen ymmärtävät kaikki.

Finate on yritys, jonka tuotevalikoimista löytyy tuotteita, jotka ennaltaehkäisevät ja hoitavat. Tavoitteenamme on pitää yllä hyvinvointia ja tarjota terveempää elämää. Tutustu tuotteisiimme täällä.

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview