OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Rakasta ryhtilihaksiasi

Hyvä ryhti suojaa kehoa erilaisilta kolotuksilta, mutta aina ryhdin ylläpitäminen ei ole helppoa. Päätetyötä tehdessä yläselkä painuu helposti kumaralle, raskaiden tavaroiden tai painavan laukun kantaminen painaa hartioita,  puhumattakaan asennosta, jossa moni istuu autoa ajaessaan. Kun on viettänyt koko päivän epäergonomisissa asennoissa, keho muistaa kiittää siitä jäykkyydellä ja kivulla. Jo pelkkä ojentautuminen helpottaa huonosta ryhdistä johtuvaa kipua, mutta ryhtihuollon olisi syytä olla päivittäistä, jotta tuki- ja liikuntaelinvaivat eivät pääsisi kehittymään kroonisiksi. 

Ryhtiä tukevat lihakset ovat usein epätasapainossa

Tukilihakset kannattelevat ryhtiä. Huonon ryhdin aiheuttavat usein epätasaisesti kuormitetut ja erivahvuiset lihakset. Esimerkiksi päätetyötä tekevän yläselkä helposti venähtää ja rintalihakset kiristyvät. 

Hyvässä ryhdissä on neutraali keskiasento, jossa nivelet eivät rasitu ja lihakset toimivat. Hyvä ryhti ei siis ole asento, jossa tietoisesti ollaan, vaan luonnollinen tila, jossa lihakset jaksavat olla ilman ponnistelua. Usein esimerkiksi niskan, yläselän ja lapaluiden lihakset työskentelevät epätasapainossa, jolloin ne eivät tue oikeaa ryhtiä sekä liikettä. 

Tyypillisesti heikkoja ovat esimerkiksi syvät kaulan lihakset, niskan ja yläselän ojentajalihakset, epäkäslihaksen yläosa sekä sahalihas. Sen sijaan lapaluun kohottajalihas, pinnalliset kaulalihakset sekä rintalihakset ovat usein yliaktiivisia. Heikkoja lihaksia vahvistamalla kireiden lihasten yliaktiivisuus vähenee ja ne rentoutuvat.

Alaselän kannalta tärkeitä ovat selän ojentajalihakset, lonkan koukistajat, pakaralihakset, poikittainen vatsalihas sekä lantionpohjan lihakset. Vahva keskivartalo tukee myös niskan, yläselän sekä olkanivelten ryhtiä. 

Kohenna ryhtiä monipuolisesti liikkuen

Jotta lihasten epätasapainon saa korjattua, on monipuolinen liikunta kaiken a ja o. Kun kehoa treenataan tasapuolisesti lihaskunto- ja liikkuvuusharjoituksilla, ryhti kohenee yleensä kuin itsestään. Liikkuvuusharjoitteita kannattaa tehdä pitkin päivää, jolloin nikamat ja nivelet eivät pääse jäykistymään. Hyvä rangan ja nivelten liikkuvuus tekee hyvää myös lihasten hermotukselle. Jos nivelten liike on rajoittunutta, lihakset eivät toimi koko lihaspituudeltaan ja niiden voima kärsii. 

Liikkuvuuden parantamiseen sopii erityisen hyvin Whist selänhoitopaketti, jonka avulla avataan rintakehää, jolloin rintarangan ja kylkiluiden hyvä elastisuus takaa normaalin hengityksen tehostaen hapenottokykyä sekä ennaltaehkäisten rinta- ja lannerangan ongelmia. Laite mahdollistaa rentoutumisen, venyttämisen, liikkuvuuden lisäämisen sekä nikamalukkojen avaamisen samanaikaisesti. 

Hyvä ryhti ei ole vain yksi asento

Mikään asento ei ole hyvä pitkään jatkuessaan. Asennon vaihtaminen ja liikkuminen siis kannattaa. Joustavat nivelet ja hyväkuntoiset tukilihakset sietävät monipuolista työskentelyä erilaisissa asennoissa.

Seistessä hyvän ryhdin ylläpitäminen on helpompaa kuin istuessa. Paino vaihtuu seistessä luonnostaan jalalta toiselle, mikä aiheuttaa luontaista ryhtivaihtelua. Istuessa sen sijaan muodostuu helposti tapa-asentoja, kuten jalat ristissä istumista, jolloin lantio ja ranka kiertyvät. Autolla ajaessa puolestaan kannattaa pistää pieni tyyny alaselän taakse, jolloin yläselkä ja hartiat pysyvät paremmin ryhdissä. 

Istumatyötä tekevän kannattaa sijoittaa hyvään tuoliin, joka mahdollistaa ergonomisen istuma-asennon ja vahvistaa ryhtiä ylläpitäviä lihaksia. Whist satulatuoli on muokattavissa juuri sinulle sopivaksi laajojen säätöalueidensa ansiosta ja näin varmistat, että hyvän ryhdin ylläpitäminen on helpompaa. 

Rentoudu rankan päivän jälkeen

Lihasten pitäisi saada rasittua monipuolisesti, mutta rentoutuminen on niille yhtä tärkeää. Keho palautuu päivän rasituksista tehokkaasti, kun muistat panostaa myös rentoutumiseen. Rentoutusharjoitus ja lyhyt venyttely ennen nukkumaanmenoa on hyvä tapa, mutta rentoutumiseen on kehitetty myös apuvälineitä. 

Esimerkiksi 2D lihasrentoutuspatja rentouttaa lihaksistoa koko kehon alueella ja lieventää tehokkaasti lihasjännitysten aiheuttamia oireita. Isojen pintalihasten rentoutuessa myös syvempien pikkulihasten kiputilat helpottavat. 2D patjan käyttö lisää aineenvaihduntaa ja tehostaa verenkiertoa. Lihasten hapensaanti tehostuu ja haitallisten kuona-aineiden poistuminen kehosta nopeutuu.

Rentoutumisesta ennen nukkumaanmenoa ei ole kovinkaan paljoa hyötyä, jos lihakset eivät pääse yön aikana lepäämään. Sen vuoksi myös hyvään uniergonomiaan kannattaa panostaa ja valita sänky, joka antaa kehon rentoutua. Oman kotimaisen Whist Parempi Uni -sänkymallistomme tuotteet valmistetaan Kainuussa. 

Kaiken kaikkiaan ryhdin ylläpitäminen kannattaa, koska ryhdikkäässä kehossa on helpompi olla sekä hengittää – ja ovathan ryhdikkään olemuksen omaavat ihmiset myös näyttävämpiä ja itsevarmempia. 

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview