Syksyn tullen valon määrä vähenee ja heräämme päivä päivältä pimeämpiin aamuihin. Auringonpaiste vaihtuu syyssateisiin ja vehreänä pitkään kukkinut luonto kuihtuu ympärillämme. Herätyskellon soidessa tekisi mieli kääntää kylkeä ja jäädä nukkumaan talviunta. Kuulostaako tutulta?
Kaamosväsymyksestä kärsii lähes kolmannes suomalaisista ja varsinaiseen kaamosmasennukseen sairastuu joka vuosi muutama prosentti väestöstä. Vuodenaikaa emme voi sormia napsauttamalla muuttaa, joten meidän on joka vuosi osattava sopeutua kuukausia kestävään pimeään ja kylmään kauteen. Onneksi omilla elämäntavoilla voi kuitenkin ennaltaehkäistä syysväsymystä.
Ulkoile valoisaan aikaan
Koska merkittävin kaamosoireiden aiheuttaja on valon puute, on avuksi kehitetty erilaisia kirkasvalolamppuja. Niistä on hyötyä erityisesti pimeimpänä vuodenaikana. Kirkasvalohoidon sijaan voi myös ottaa tavaksi lähteä ulos lenkille nimenomaan päivän valoisaan aikaan. Kuntoliikunta, joka nostaa sykettä ja hengästyttää, ehkäisee kaamosväsymystä tehokkaasti. Ota siis muutama juoksuaskel tai tehosta kävelyä kävelysauvoilla.
Kun reippailee päivisin, on normaalin uni-valverytmin ylläpitäminen vaivattomampaa. Jotta jaksaa nousta aamuisin ylös sängystä, on hyvä huolehtia myös unen laadusta panostamalla laadukkaaseen patjaan. Whist ergonominen petauspatja on omiaan edistämään fyysistä ja henkistä terveyttä. Kun selkäranka, nivelet ja koko keho pääsevät lepäämään ja palautumaan päivän rasituksista yön aikana, nouset virkeämpänä uuteen aamuun.
Herääminen sen sijaan helpottuu merkittävästi moottoroidun Whist parempi uni -sängyn myötä. Rentouttavien yöunien päätteeksi voit esimerkiksi ajastaa sängyn päädyn nousemaan aamukahdeksalta sängyn moottoriin yhdistetyn mobiilisovelluksen avulla. Lempeä aamuherätys antaa energiaa arjen askareisiin ja auttaa kohtaamaan tulevan päivän haasteet rauhallisin mielin.
Herkuttele terveellisesti
Syksyn tullen moni huomaa myös herkuttelun houkuttelevan entistä enemmän. Sohvannurkkaan on helppo erakoitua, kun seurana on karkki- tai sipsipussi. Hiilihydraattipitoinen ruoka maistuu pimeänä vuodenaikana, mutta kaikessa on hyvä muistaa kohtuus, sillä lihominen pahentaa kaamosväsymystä entisestään.
Mikäli monipuolisen ruokavalion ylläpitäminen tuntuu haasteelliselta, voit esimerkiksi pilkkoa vihanneksia ja hedelmiä valmiiksi jääkaappiin, jolloin saat korvattua epäterveellisen napostelun vitamiinipitoisilla vaihtoehdoilla. Televisiota katsellessa voi myös hemmotella itseään muulla tavalla kuin herkuttelulla, esimerkiksi antamalla itselleen rentouttavan hierontahetken. Kokeile tähän tarkoitukseen korkealaatuisia ja tehokkaita hierojiamme: huomaat, että herkuttelusta syntyvän ähkyn sijaan kehosi nauttiikin kokonaisvaltaisesta hyvästä olosta.
Älä unohda ystäviäsi
Kaamoksen tullen myös sosiaaliset kontaktit vähenevät helposti. Sosiaalisen elämän ylläpitäminen olisi kuitenkin tärkeää mielenterveyden kannalta. Älä siis menetä yhteyttä ystäviisi ja perheenjäseniisi, vaikka mielesi tekisikin jäädä sohvalle makaamaan. Yhteinen lounas tai kävelylenkki ystävän kanssa piristää aina, vaikka lähteminen tuntuisikin aluksi haastavalta. Jotta iltaan jäisi tarpeeksi aikaa rauhoittumiselle, kannattaa sosiaalinen kanssakäyminen ajoittaa esimerkiksi aamuun tai alkuiltapäivään.
Koska stressillä on negatiivinen vaikutus yleiseen oloon, kannattaa stressitasot pitää hallinnassa säännöllisellä rentoutumisella. Voit ottaa tavaksi esimerkiksi venytellä tai joogata ennen nukkumaanmenoa. Myös Whist selänhoitopaketti voi auttaa laukaisemaan erilaisia kehon jännitystiloja, jotka pahentavat stressiä entisestään.
Säännölliset päivä- ja iltarutiinit helpottavat kaamoksesta selviämistä. Vaikka luonto haluaisikin meidän menevän horrokseen, älä anna periksi, vaan pidä kiinni omista rutiineistasi. Nuku hyvin, liiku säännöllisesti, naura usein ja syö hyvin, niin et välttämättä edes huomaa kaamoksen vaikutusta.