OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Sijoita oikein – sijoita uneen

Huomaatko haukottelevasi kesken työpäivän? Onko aamulla vaikea päästä sängystä ylös? Väsymys on ensimmäinen huonosta unenlaadusta tai liian lyhyistä yöunista kertova oire, jota ei kannattaisi ohittaa. Vaikka uni onkin terveydellemme yhtä tärkeää kuin ravinto sekä liikunta, on sen laiminlyönti pitkässä juoksussa yleistä. 

Univaje oireilee ensimmäiseksi väsymyksenä, mutta jatkuessaan se alkaa nakertaa koko kehon hyvinvointia. Jos et siis vielä sijoita uneen, on nyt oikea hetki aloittaa. 

1. Nuku enemmän, sairastele vähemmän

Riittävästi nukkumalla pidät huolen vastustuskyvystäsi. Väsyneen ihmisen immuunijärjestelmä takkuaa, eikä elimistö välttämättä jaksa taistella viruksia vastaan tarpeeksi tehokkaasti. Tutkimusten mukaan huonosti nukkuvilla rokotusten vasta-aineita kehittyy vähemmän kuin hyvin nukkuvilla.

2. Aivot arvostavat unta 

Väsyneenä uuden oppimisesta ei tule mitään: muisti pätkii ja keskittymiskyky on kehno. Arjen haasteista aivot selviävät vain nukkumalla hyvin ja riittävän syvää unta. Jos univaje jatkuu pitkään,  voi se aiheuttaa muistihäiriöitä ja jopa alzheimerin tautia. Väsyneenä myös tapaturma- ja onnettomuusriski kasvaa merkittävästi.

3. Hyvin nukkuminen on tärkeä osa painonhallintaa 

Väsyneenä syömisen kontrolloiminen on vaikeampaa kuin pirteänä. Unenpuute muuttaa ihmisen ruokahalua säätelevien hormonien tasapainoa, jonka seurauksena nälkä kehittyy valveilla ollessa helpommin. Väsyneenä myös nopeat hiilihydraatit maistuvat herkemmin, eikä hikiliikunta houkuta, jolloin rasva kertyy vyötärölle kuin huomaamatta.

4. Unella on vaikutusta myös sydämen terveydelle

Unella on suuri merkitys erityisesti korkeasta verenpaineesta kärsivälle. Nukkuminen nimittäin alentaa verenpainetta sekä vähentää stressihormoni kortisolin määrää elimistössä. Unen määrällä on vaikutusta myös kehon insuliiniherkkyyteen, joten huonosti nukkuvilla on suurempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen kuin hyvin nukkuvilla.

5. Pirteänä on helpompi hymyillä

Kun on nukkunut hyvin, pysyy mieliala parempana koko päivän, eikä esimerkiksi kahvia tai muita piristeitä tarvitse nauttia lainkaan. Hyvin nukkumalla pidät siis huolta myös siitä, ettet masennu tai ärsyynny niin helposti, vaikka arjessasi kohtaisitkin pieniä vastoinkäymisiä. 

Tee nukkumaanmenosta mukavaa

Unen terveysvaikutukset ovat lukuisia, mutta nukkumisen tärkeydestä puhuminen on arjen kiireessä usein helpompaa kuin itse nukkuminen. Unesta kannattaa siis tehdä itselleen mukavaa. Ota lämmin kylpy ja hemmottele kehoasi rentouttavalla hieronnalla, jätä älylaitteet makuuhuoneen ulkopuolelle ja anna elimistöllesi aikaa rauhoittua päivän rytmistä. 

Pidä huolta myös siitä, että sänky, jossa yösi vietät, on juuri sinun kehollesi sopiva. Whist Parempi Uni sängyt valmistetaan Kainuussa ja jokainen sänky räätälöidään asiakkaan tarpeisiin. Riittävästä unensaannista huolehtiminen muuttuu vaivattomaksi, kun makuuhuoneessa on sänky, joka kutsuu joka ilta syleilyynsä. 

Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen alkaa makuuhuoneesta. Finate on yritys, jonka tuotevalikoimista löytyy tuotteita, jotka ennaltaehkäisevät ja hoitavat. Tavoitteenamme on pitää yllä hyvinvointia ja tarjota terveempää elämää. Tutustu tuotteisiimme täällä.

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview