OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Tarvitseeko ihoa rasvata?

Iholla, suurimmalla elimellämme, on monta tärkeää tehtävää. Se toimii aistielimenä, muodostaa elimistön suojakerroksen, osallistuu lämmönsäätelyyn, puolustaa elimistöä taudinaiheuttajilta ja valmistaa D-vitamiinia.

Ihon uloin kerros, jota kutsutaan orvaskedeksi, on noin paperin paksuinen.  Sen uloin osa sarveiskerros koostuu keratinosyyteistä, jotka kuolevat ja hankautuvat tai hilseilevät irti, kun uudet keratinosyytit nousevat ihon pintaan orvaskeden alemmista kerroksista. Näin luomme siis nahkamme säännöllisesti uudelleen.

Kun ihon syvistä kerroksista pääsee haihtumaan tavallista enemmän vettä, se kuivuu. Normaalisti ihon sarveiskerroksen rasva, eli pitkäketjuiset keramidit estävät liiallisen haihtumisen, mutta jos rasvoja on liian vähän, kosteutta haihtuu ihosta liikaa. Tähän auttaa ihon säännöllinen rasvaus.

Perimä altistaa kuivalle iholle

Keramidien määrään iholla vaikuttaa esimerkiksi perimä ja noin viidesosalla suomalaisista onkin geneettinen taipumus atooppiseen ihoon. Atooppinen iho tuottaa keramideja normaalia hitaammin, minkä vuoksi iho kuivuu helpommin. Ihon pintakerroksen kuivuminen aiheuttaa iholle lievän tulehduksen, joka tuntuu epämiellyttävänä olona ja usein kutinana. Kuiva iho voi myös kirvellä tai hilseillä.

Vaikka taipumus kuivaan ihoon onkin ennen kaikkea perinnöllinen, myös ulkoiset tekijät ja ikä vaikuttavat ihon kuivumiseen. Talvella ilmastointi ja lämmitys kuivattavat huoneilmaa, minkä vuoksi myös ihosta pääsee haihtumaan suurempi määrä kosteutta. Ihon kuivuus on myös huomattavasti yleisempää yli 65-vuotiailla kuin nuoremmilla.

Ihon kuivumiseen voi vaikuttaa myös lääkitys sekä ruokavalio, ja tietenkin myös se, kuinka usein ja kuinka voimakkailla pesuaineilla ihoaan pesee. Kuivaihoisen ei tarvitse vältellä suihkussa käymistä, mutta pitkät ja kuumat suihkut ja saippuan käyttö voivat pahentaa tilannetta.

Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi rasva

Kuivaa ihoa voi hoitaa parhaiten kotona kosteuttamalla sitä ahkerasti. Erityisen käytettyjä ovat erilaiset perusvoiteet. Voiteita on tarjolla monenlaisia: hajustettuja, hajustamattomia, rasvaisia ja vettä sisältäviä. Perusohje kuitenkin on, että mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempaa voidetta kannattaa käyttää.

Whist hoitovoide ei sisällä lainkaan vettä eikä lisäaineita, minkä vuoksi se on turvallista kaikenikäisille. Rasvainen hoitovoide pehmittää kovettumia, hoitaa ihon halkeamia ja karheita kantapäitä. Se tehostaa myös verenkiertoa ja lämmittää lihaksia. Voit siis käyttää sitä ihon kosteuttamisen lisäksi myös rentouttavaan hartia- tai jalkahierontaan.

Erityisen tärkeää ihon rasvaaminen on, jos kärsii perussairaudesta, kuten esimerkiksi diabeteksesta. Diabeetikon iho voi olla normaalia ohuempi, minkä vuoksi se on vieläkin alttiimpi erilaisille tulehduksille. Etenkin diabeetikon jalkojen iho vaatii erityishoivaa. Myös erilaiset ihosairaudet, kuten psoriasis, edellyttävät ihon säännöllistä hoitamista. Whist hoitovoiteen on todettu olevan tehokas apu myös psoriasiksen hoidossa.

Ihoa voi hoitaa myös nukkumalla

Ihon rasvaamisen lisäksi on hyvä muistaa myös riittävä lepo. Levännyt iho näyttää paremmalta, joten myös nukkumiseen on hyvä kiinnittää erityishuomiota. Yön aikana kehomme korjaa itseään, ja jos riittävästä palautumisesta ei huolehdi, hormonaalinen tasapainomme häiriintyy, millä on seurauksia myös ihon kuntoon.

Mukava, kehollesi sopiva sänky on hyvä panostus kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Whist sängyt ovat erinomainen valinta, kun haluat huolehtia siitä, että kehosi oikeasti palautuu yön aikana. Whist luxus sensitive sänky on suunniteltu yhdessä allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa, joten se ei anna allergiaoireiden haitata unta.

Petaa sänkyyn pehmeät puuvilla- tai pellavalakanat, huolehdi makuuhuoneen ilmankosteudesta ja rasvaa ihosi ennen nukkumaanmenoa. Aamulla heräät uuteen päivään energisenä, ja niin mielesi kuin ihosikin on valmis mukautumaan päivän mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin.

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview