Elämme historian suurinta etätyökokeilua. Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksen mukaan etätyöllä on ollut monia positiivisia vaikutuksia: etätyötä tehneet vastaajat kertovat oppineensa parempia työtapoja ja tehneensä päätöksiä aiempaa itsenäisemmin.
Suomessa eniten etätyöstä ovat nauttineet he, joille työtapa oli tuttu jo ajalta ennen pandemiaa. Kokosimme tähän blogiin ammattilaisten ja etätyöläisten parhaat vinkit mukavampaan etätoimistoon.
Kaikki alkaa työpisteeltä
Ammattijärjestö Akavan kyselytutkimuksen mukaan huono työergonomia on rasittanut eniten niitä, jotka eivät ole tehneet etätöitä ennen viime vuotta.
Merkittävin syy huonoon ergonomiaan löytyy siitä tutuimmasta etätyövälineestä, eli kannettavasta tietokoneesta. Kotioloissa läppäriä käytetään usein siten, että joko näyttö on liian alhaalla tai näppäimistö liian korkealla.
Nyrkkisääntö tietokoneen asettelussa on, että näytön ylälaidan tulisi olla juuri katseen korkeuden alapuolella ja kyynärpäiden tulisi olla 90 asteen kulmassa, kun kätesi ovat näppäimistöllä. Kiinnitä siis erityistä huomiota näytön korkeuteen lukemisen aikana ja kirjoittamisen aikana tarkista käsiesi asento.
Ota hyvä asento – tai useampi
Monelle meistä etätyöpisteen varustelu on jonkinlainen kompromissi. Jos kotitoimistossasi ei ole täydellistä työpistettä, kiputiloja voi ennaltaehkäistä vaihtamalla työasentoa muutaman tunnin välein.
Tehokkain tapa ehkäistä työasennon aiheuttamia selkä-, niska-, ja hartiakipuja on oikea istuma-asento. On tärkeää istua tuolin perällä, jotta saa tukea selälle. Asettamalla pienen tyynyn lannenotkon kohdalle tuet alaselkääsi ja samalla parannat yläselän ryhtiä. Myös Whist®-satulatuoli on tehokas apuväline ryhdin ja oikean istuma-asennon säilyttämiseen. Ergonominen asento myös ylläpitää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.
Pitkäaikainen istuminen heikentää hapen saantia kudoksiin, mikä voi tuntua erilaisina kolotuksina ja vihlomisena kehossa. Vapauta työstä aiheutuvia jännitteitä aktivoimalla verenkiertoa esimerkiksi rentoutuspatjan tai jalkahierojan avulla.
Oletko kokeillut työskennellä seisten? Myös kotiin on mahdollista rakentaa seisomatyöpiste. Nosta tuoli pöydälle ja tietokone sen päälle. Tai jos sinulta löytyy kotoa silityslauta, niin voit käyttää sitä seisomapöytänä. Korokkeena voit hyödyntää kotoa löytyviä kirjoja tai laatikoita. Seisomatyöskentelyssäkin pitää muistaa pitää taukoja, vaihtaa asentoja sekä lepuuttaa jalkoja välillä.
Rytmitä työpäivää
Toimistoympäristön hälyn hälvettyä moni meistä keskittyy työhönsä paremmin kuin ennen, jopa niin hyvin, että taukojen pitäminen unohtuu. Kun yhtälöstä on myös poistettu työmatkat ja kävely lounasravintolaan, on liikkeelle lähtemiseksi käytettävä vähän mielikuvitusta. Työn tauottaminen tunnin välein on tärkeää.
Olisiko sinun tapasi liikkua joko kuvitteellinen työmatkakävely korttelin ympäri, taukojumppa mopin varrella tai virtuaalijumppa päivän päätteeksi?
Liikkumista ei kannata kaihtaa silloinkaan, kun kiputila yllättää. Yli 90 prosenttia selän kiputiloista on hyvälaatuisia ja ne paranevat usein kevyellä liikkumisella ja levolla.
Whist® Selänhoidon apuvälineet auttavat tehokkaasti työtehon ylläpitämisessä ja palautumisessa työpäivän aikana. Välineet on suunniteltu parantamaan kehon liikkuvuutta ja lievittämään huonosta ergonomiasta johtuvia kiputiloja.
Hyvinvoiva mieli on paras työvälineesi
Vaikka etätyö on kyselyjen mukaan parantanut itse työstä suoriutumista, monen etätyöntekijän mieltä painaa esihenkilöiden ja työkavereiden poissaolo.
Työkaverit ovat usein myös ne henkilöt, jotka huomaavat, jos toisella alkaa kotitoimistossa seinät kaatumaan päälle. Pidä siis mahdollisuuksien mukaan yhteyttä kollegoihin, ja varaa aikaa myös muista kuin työasioista puhumiseen.
Pitkittynyt kriisi vaatii meiltä kaikilta erityistä kestävyyttä. Vaali siksi myös vapaa-aikaa ja hyödynnä etätyöstä tuttuja yhteydenpitovälineitä myös työn ulkopuolella.
Muista myös, että hyvä uni on hyvinvoinnin perusta jokaisessa elämäntilanteessa. Lue lisää unen terveysvaikutuksista aiemmasta blogistamme.