Keskittymiskyky herpaantuu, haukotuttaa, olo on kireä ja ärtynyt – työaikaa on silti jäljellä useita tunteja… Kun yöunet jäävät vähäisiksi, ei arki rullaa niin hyvin kuin toivoisi, eikä työtehossa ole kehumista.
Kaikille hyvät yöunet eivät ole itsestäänselvyys, sillä stressi, huolet sekä epäsäännöllinen elämänrytmi vaikuttavat helposti unen määrään sekä laatuun. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien voi olla haastavaa saada riittävästi unta. Myös ongelmat työyhteisössä ja vastuullinen asema saattavat aiheuttaa unettomuutta.
Kuormitus ja lepo kulkevat käsi kädessä
Nykyaikana työn ja vapaa-ajan välinen raja häilyy herkästi. Etätyön lisäännyttyä työ kulkee kotiin päivittäin ja työsähköposteja kilahtelee puhelimeen jatkuvalla syötöllä. Työstä voi olla vaikeaa irtautua, vaikka sitä keho juuri kaipaisi. Palautuminen ei nimittäin ole pelkkää nukkumista, vaan myös esimerkiksi ystävien tapaamista tai omille harrastuksille omistautumista.
Jos joka aamu herätessään ensimmäisenä ajattelee työtä ja menee nukkumaan työasiat mielessään, eivät keho ja mieli ehdi koskaan palautua kunnolla. Palautumisen puute vaikuttaa myös yöunen laatuun, sillä keho on jatkuvassa ylivireystilassa.
Vaikka kuinka innostuisi työstään, ei palautumista kannata laiminlyödä. Työuupumus iskee katalasti juuri silloin, kun sitä vähiten odottaisi. Ylikuormittuneet keho ja mieli eivät enää jaksa innostua.
Hyvät elämäntavat auttavat jaksamaan
Ihminen on kokonaisuus, joten yöunen laatuun ja työssä jaksamiseen voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämällä mahdollisimman tasapainoista elämää. Esimerkiksi tasaisesta päivärytmistä huolehtiminen, rasittavan liikunnan harrastaminen sekä kohtuullinen alkoholinkäyttö näkyvät myös unen laadussa.
Omaa kehoaan kannattaa kuitenkin kuunnella. Jos on kovin stressaantunut, ei rankka voimaharjoittelu ole suositeltavaa, vaan on hyvä suosia kotiaskareita sekä kevyttä kävelyä ulkoilmassa. Myöskään paasto tai tiukat dieetit eivät palvele stressistä palautumista.
Levännyt pärjää paremmin
Jokainen jännittää joskus tärkeää tapaamista niin, että edeltävänä yönä unet jäävät vähäisiksi. Jos unta kuitenkin jatkuvasti saa alle seitsemän tuntia vuorokaudessa, ei tehdyn työn laatu välttämättä ole parasta mahdollista. Väsyneenä keskittyminen herpaantuu, mielialat vaihtelevat, tapaturma-alttius kasvaa ja tulee otettua turhia riskejä.
Kun yöunta saa riittävästi, on työpäivän haasteet helpompi ottaa vastaan. Virkeänä tulee tehtyä enemmän luovia sekä päätöksiä ja työpäivän jälkeen energiaa jää myös harrastuksille sekä sosiaaliselle elämälle.
Yöunien lisäksi kannattaa huolehtia myös työpäivän aikaisesta palautumisesta. Kotona työtä tekevät voi esimerkiksi ottaa kahvikupillisen sijaan esimerkiksi lyhyet, 15 minuutin pituiset päiväunet, joiden avulla jaksaa loppupäivän. Myös reipas kävely raikkaassa ulkoilmassa katkaisee työpäivän mukavasti.
Tee rohkeita päätöksiä ja aseta itsesi etusijalle
Joskus työelämä vie mennessään vuosikausiksi. Kun on aina tottunut priorisoimaan työn, voi olla haastavaa alkaa löytää aikaa itselleen. Tänään on kuitenkin hyvä päivä aloittaa, sillä terveys tulee aina ensimmäisenä.
Oravanpyörästä pois hyppääminen vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä, mutta se ei tarkoita työnteon lopettamista, vaan paremman tasapainon löytämistä, jotta työstä palautuminen helpottuisi. Joskus uuden luovan harrastuksen aloittaminen saattaa auttaa, joskus uusi sänky voi tuoda avun. Toisin sanoen, tee levosta vähintäänkin yhtä tärkeää kuin työstä, niin olet oikealla tiellä.