Joulu on antamisen aikaa, mutta vuoden vaihtuessa katse kääntyy kohti omaa napaa. Uuden vuoden kunniaksi on tapana tehdä itselleen lupauksia. Usein ne liittyvät elämäntapoihin: tupakoinnin lopettaminen, säännöllisen liikunnan aloittaminen ja painonpudotus ovat suuria lupauksia, jotka on helppo ajoittaa nimenomaan vuodenvaihteeseen.
Toisinaan suuret lupaukset kuitenkin kääntyvät itseään vastaan, sillä elämäntapamuutokset toimivat tutkitusti parhaiten silloin, kun ne tehdään asteittain. On siis muistettava, että ihminen on kokonaisuus, eikä pelkästään yhden epäkohdan korjaaminen välttämättä auta hyvinvoinnin kohentamiseen.
Tässä kuitenkin joitakin vinkkejä siihen, mihin kannattaa panostaa ensimmäiseksi, kun haluaa pitää itsestään parempaa huolta.
1. Uni
Ennen muita lupauksia kannattaa luvata itselleen, sillä uni on ihmiselle yhtä tärkeä perustarve kuin ravintokin. Joskus voi kuitenkin tuntua siltä, että vuorokauden tunnit loppuvat kesken, eikä nukkumaan siksi pääse tarpeeksi ajoissa. Aamulla kuitenkin herätyskello soittaa jo ennen auringonnousua. Näin krooninen univaje hiipii arkeen vaivihkaa ja alkaa nakertaa hyvinvointia sisältä päin. Univaje on yhdistetty muun muassa kohonneeseen sydän- ja verisuonisairauksien, aineenvaihduntahäiriöiden, lihavuuden ja diabeteksen riskiin. Unen jäädessä liian vähäiseksi myös muisti ja keskittymiskyky heikkenevät.
Jos nukahtaminen on iltaisin vaikeaa, saattaa lyhyt meditaatio- tai rentoutushetki tulla tarpeeseen. Esimerkiksi hieronta, rauhallisen musiikin kuuntelu ja hengitysharjoitukset voivat auttaa rentoutumisessa. Rentoutumisessa jokin hierojistamme saattaa olla avuksi. Rentoutumisen lisäksi kannattaa panostaa makuuhuoneeseen. Varmista, että huoneessa on raikas ilma ja pimentävät verhot. On hyvä pitää kaikki turhat tavarat poissa makuuhuoneesta, sillä esimerkiksi kirjat ja vaatteet keräävät itseensä helposti pölyä tehden makuuhuoneen hengitysilmasta tunkkaista.
Tietenkin myös mukava sänky ja tyyny auttavat nukkumisessa, sillä jos ei löydä sopivaa asentoa, on unen päästä vaikea saada kiinni. Panosta sänkyyn, joka sopii juuri sinun kehollesi. Esimerkiksi kotimaisista Whist sängyistä löytyy sopiva vaihtoehto jokaiselle nukkujalle niin, että yöllisestä lepohetkestä tulee nautinto, josta ei kerta kaikkiaan halua luopua. Jos kokee, että sängyn mukavuus on jo kohdallaan, mutta tyyny tekee niskoille hallaa, voi tyynyn vaihtaminen auttaa. Esimerkiksi Whist ortopedinen vesityyny on uudenlainen säädettävä ortopedinen tyyny, joka tukee niskaa ja vähentää niska-hartiaseudun lihasjännityksiä. Kun lihakset pysyvät rentoina unen aikana kipu- ja jännitystilat helpottavat ja hengitystiet pysyvät avoinna. Vesityynyn avulla monet ovat saaneet helpotusta esimerkiksi kuorsaamiseen. Tyyny sopii loistavasti myös allergisille henkilöille.
2. Ravinto
”Olet mitä syöt” on sanonta, joka todellakin pitää paikkaansa. Jos ravinto on liian yksipuolista, elimistö ei saa kaikkia tarvitsemiaan rakennusaineita, millä voi olla vakavia seurauksia terveydelle. Länsimaalainen elämäntapa esimerkiksi houkuttelee jatkuvasti herkuttelemaan kovaa rasvaa ja sokeria sisältävillä ruoka-aineilla, vaikka jokaisen ruokavalion pitäisikin sisältää ennen kaikkea runsaasti värikkäitä vihanneksia ja hyviä rasvoja.
Kun suunnittelet elämäntapamuutosta, aloita ravinnon korjaaminen pienin askelin. Aamiainen on päivän tärkein ateria, joka antaa hyvän startin kiireiseen päivään. Tee aamiaisesta rutiini, joka tekee sielullesi ja kehollesi hyvää. Esimerkiksi täysjyväviljasta keitetty puuro metsämarjojen ja rahkan kera on terveellinen aamupala, jolla jaksaa pitkään.
Aamiaisen jälkeen on hyvä muistaa antaa elimistölleen polttoainetta säännöllisesti. Älä siis jätä lounasta tai päivällistäkään syömättä, vaan anna itsellesi päivittäin aikaa syödä rauhassa keholle hyvää tekeviä ruokia. Ota ateriahetkiin mukaan ystävä tai sukulainen, niin hoidat kehon lisäksi myös sielua.
3. Liikunta
Yhä useamman arkipäivät kuluvat istuen. Istuminen tekee kuitenkin hallaa keholle ja saa monet meistä sairastumaan. Jos siis huomaat, että istut tuntikausia joka päivä, on aika antaa keholle vauhtia ja aloittaa arkiliikunta. Siihen et tarvitse kuntosalijäsenyyttä etkä personal traineria, sillä kyse on arjen pienistä valinnoista.
Jos mahdollista, liiku työmatkat pyörällä tai kävellen. Mikäli tarvitset autoa, pysäköi kauemmas, niin joudut kävelemään enemmän. Valitse portaat hissin sijaan ja pidä pieniä jumppataukoja istumatyön lomassa. Istumatyössä panosta istumaergonomiaan ja valitse työtuoli huolellisesti. Istumisen haitat minimoit, kun valitset esimerkiksi Whist satulatuolin, joka pitää suuret lihasryhmäsi aktivoituina.
Panosta arjessasi säännölliseen kuntoliikuntaan. Lihakset kannattaa pitää kunnossa, sillä lihasmassa vähenee väistämättä, kun ikää tulee lisää. Lihakset kannattelevat kehoamme ja auttavat energia-aineenvaihdunnassa estäen lihomista, joten niitä ei kannata päästää surkastumaan.
Lihasten lisäksi on tärkeää pitää huolta selästä. Selkäongelmat huomataan useimmiten aivan liian myöhään, joten selän säännöllinen vetreytys on hyvä ottaa osaksi arkirutiineja. Esimerkiksi Whist selkäkaaren käyttö istumatyön lomassa voi auttaa ennaltaehkäisemään selkäongelmia. Selkäkaarella hoidetaan kallonpohjaan kiinnittyvien niska-hartiaseudun lihasten jännitystiloja ja vapautetaan hermojen pinnetiloja ennaltaehkäisten kaularangan ongelmia.
Kun teet uudenvuodenlupauksia, älä siis lupaa itsellesi mahdottomia, vaan keskity ainakin näihin kolmeen asiaan. Olethan myös armollinen itsellesi: hyvinvointi ei ole suorittamista, eikä maailma kaadu pieniin irtiottoihin.