OTA YHTEYTTÄ
Selkähoito

Venytellen vetreäksi

Kesä on vihdoin täällä ja luonto antaa nyt parastaan. Aurinko auttaa D-vitamiinivarastojen kerryttämisessä ja vehreänä kukkiva ympäristö ilahduttaa kauneudellaan. Nyt ei siis ole oikea aika vetäytyä sohvannurkkaan katsomaan elokuvia, vaan pistää lenkkitossut jalkaan ja lähteä ulos nauttimaan kesästä. 

Oma koti voi tuntua ahtaalta jumppaamiseen, joten nyt kannattaakin suunnata meren- tai järvenrannalle, metsään ja lähipuistoon liikkumaan. Kevyen lenkin jälkeen keho on mukavan lämmin ja venyttely tuntuu nautinnolliselta. Kun samalla pääsee nauttimaan luonnon rentouttavista äänistä – linnunlaulusta, tuulesta ja veden liplatuksesta – tekee jumppahetki hyvää myös mielelle. 

Tässä muutamia venyttelyohjeita, jotka toimivat erityisen hyvin luonnonhelmassa.

1. Rintalihaksen venytys puuta vasten

Hakeudu puun luokse ja nosta vasen kämmen puuta vasten niin, että kyynärpää on noin 90 asteen kulmassa. Ota oikealla jalalla askel eteen ja tunne venytys rintalihaksessa. Aktivoi keskivartalo vetämällä napaa kevyesti sisään ja ylös. Tee kevyitä pumppauksia: uloshengityksellä kierrä ylävartaloa poispäin puusta, sisäänhengityksellä palauta takaisin. Toista sama toiselle puolelle. Pidä selkä suorana koko liikkeen ajan.

2. Reiden etuosan venytys 

Ota tukea puusta ja siirrä paino vasemmalle jalalle. Tartu sitten oikealla kädellä oikeaan nilkkaan. Ojenna itsesi pitkäksi. Uloshengityksellä supista vatsaa ja lantionpohjaa, jännitä pakaraa, vedä oikeaa polvea hieman taaksepäin ja anna kantapään tulla lähemmäksi takapuolta. Sisäänhengityksellä hellitä. Tee sama toiselle puolelle.

3. Pohkeen venytys kiveä vasten

Aseta vasen jalkaterä suurta kiveä vasten, pidä polvi suorana. Uloshengityksellä aktivoi keskivartalo ja työnnä lantiota eteenpäin, jolloin tunnet venytyksen pohkeen yläosassa. Sisäänhengityksellä hellitä. Tee sama toiselle puolelle.

4. Selän venytys puuta vasten

Aseta kädet puuta tai seinää vasten, ja tiputa ylävartaloa alaspäin käsien välistä. Älä päästä selkää notkolle, vaan pidä koko liikkeen ajan kevyt hallinta keskivartalon lihaksissa. Voit pyytää ystävääsi painamaan kevyesti lapojen välistä, jolloin venytys tehostuu.

5. Tangossa (tai puun oksalla) roikkuminen

Roikkuminen tekee hyvää ryhdille. Ota siis tavaksi roikkua hetki aina, kun mahdollista. Ota kiinni puun oksasta tai kiipeilytelineen tangosta ja anna jalkojen irrota maasta. Tunnet, kuinka selkänikamat venyvät. 

Ennaltaehkäise selkävaivojen syntyä ergonomiasta huolehtimalla

Sen lisäksi, että venyttelee säännöllisesti, on tärkeää huolehtia myös hyvästä nukkumisergonomiasta. Jos huomaat aamuisin herääväsi kankeana ja jäykkänä, ja patjasi on painunut kuopalle, voi olla korkea aika panostaa nukkumisergonomiaan. Kotimaiset Whist sängyt räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan, jotta kehosi pääsisi yöunien aikana rentoutumaan mahdollisimman hyvin. 

Vaikka kuinka hoitaisi kehoaan venyttelemällä ja lepäämällä, pienet lihaskolotukset kuuluvat silloin tällöin asiaan. Esimerkiksi rankan urheilusuorituksen tai pitkän matkan jälkeen keho voi kaivata myös hierontaa. Äkillisen hierontatarpeen iskiessä voi olla haastavaa löytää aikaa hierojalle, joten kannattaa pitää kotona hieroja, joka on aina valmiina avaamaan lihasjumit. Jos esimerkiksi ajat paljon, 2D jalkahieroja auttaa herättämään jalkojen verenkierron pitkän ajomatkan jälkeen. 

Omasta kehosta huolehtiminen ei ole pakkopullaa, vaan suuri nautinto, kun muistaa tehdä sen ajoissa. 

Ota yhteyttä

Soita tänään

Cart Overview